Oregano din cultura noastră
Când avem ocazia, ne place să îți aducem aminte că suntem și cultivatori de plante aromatice, nu doar producători de produse de îngrijire.
În perioada aceasta, pregătim plantele de oregano pentru cultură și mi-am zis că vreau să împărtășesc cu voi beneficiile acestei plante minunate. Am descoperit această plantă aromată atunci când am început să acord o atenție mai mare bucătăritului. Încercând să gătesc cât mai sănătos, fără grăsimi și prăjeli, am acordat o atenție mare plantelor aromatice și condimentelor pentru ca mâncarea mea să nu fie totuși fadă. Știam despre ea de la pizza, dar mi-a plăcut mult și în salate, sosuri sau preparate cu carne.
Noi însă îl cultivăm pentru a-l distila pentru a obține ulei esențial și apă florală. Dar în scurt timp sperăm să avem și uscat pentru gătit sau ceai.
Știați că 100 gr. oregano conține 4.3 gm grasimi, 25mg sodiu, 1,260mg potasiu, 69gm carbohidrați, și 9gm proteine, incluzând vitamina A (34%), calciu (159%), vitamina C (3%), fier (204%), vitamina B6 (50%) și magneziu (67%)? Nu conține colesterol.
Substanțele care îi dau plantei aroma specifică sunt: thymol, carvacrol, ocimene, limonene, pinene, și caryophyllene.
Oregano este folosit de mii de ani cu beneficii pentru ten, piele, par și sănătate.
Consumat regulat, atât uscat cât și proaspăt, acesta ajută sistemul imunitar. Este o sursă de vitamina A, fier și magneziu. De asemenea, una din vitaminele cel mai des ignorate, vitamina K, foarte importantă pentru sănătatea sistemului circulator și care ajută la dezvoltarea oaselor, se găsește și în acest condiment din plin.
În formă uscată, oregano acționează ca tonic pentru sănătate. Bogat în substanțe precum carvacrol, thymol, limonene, pinene, ocimene și caryophyllene, frunzele și florile sunt puternic antibacteriene, antifungice, antiseptice, carminative. Este adjuvant în tratarea răcelilor ușoare, febre ușoare, indigestie și dureri menstruale.
Ultimele studii au arătat că 1 gr de plantă uscată are mai multe proprietăți antioxidante decât un măr, datorită conținutului foarte mare de vitamina A și C. Astfel acționează și împotriva radicalilor liberi care au efecte asupra îmbătrânirii și multe boli ale pielii.
Bogat în fibre, ajută la reglarea colesterolului din sânge.Thymol și carvacrol, două din substanțele active ajută sistemul digestiv. Thymol, de asemenea este recunoscut pentru efectele antibacteriene și antiseptice. Ajută la ameliorarea imediată a febrei, a gripei și durerilor abdominale. Tot thymolul ajută la relaxarea organismului în timpul somnului.
Așa cum am amintit deja, această plantă aromatică este o sursă aromată de potasiu, fier, magneziu, mangan și calciu.
De asemenea, uleiul de oregano e un adjuvant de nădejde pentru durerile menstruale și pentru reglarea acesteia și un aliat pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.
Pentru cazurile de slaba functionare a fierii, oregano este o solutie naturala. Efectele benefice se simt si in cazul indigestiei.
Uleiul esențial de oregano e perfect pentru calmarea iritațiilor, a diferitelor infecții ale pielii sau iritații ale gingiilor, diluat în ulei vegetal.
În cazul răcelilor, oregano este de folos pentru calmarea durerilor de gat. Puteți amesteca o picătură de ulei de oregano cu o linguriță de miere și se poate administra pe perioada sezonului rece, de cate ori este nevoie. Efectele se vor simți imediat. Totuși, nu folosiți consecutiv mai mult de 3/4 zile.
Fiind antibacterian și antifungic, ajută la tratarea acneei, apa florală de oregano poate înlocui cu succes tonerul pentru ten.
Pentru dermatita seboreică, la fel ca și salvia, oregano ajută la reducerea mâncărimilor scalpului, la îndepărtarea mătreții și fortificarea firului de păr.
Atenționare: nu este recomandat pe perioada sarcinii. Deoarece oregano face parte din aceeași familie cu menta, se recomandă să evitați oregano dacă sunteți alergic la mentă.