Beneficiile cremei de protecție solară: De ce trebuie să porți SPF în fiecare zi?

crema spf aromaterre

Ce produs, altul decât crema de protecție solară, ne ferește de daunele razelor solare, reduce riscul cancerului de piele, previne apariția precoce a ridurilor și funcționează imediat după aplicare? 

Este cel mai bine păstrat secret de frumusețe care nu este cu adevărat un secret. Mulți dintre noi știu deja că avem nevoie de SPF atunci când ne bronzăm la mare sau la munte. Dar dacă vrei să-ți păstrezi pielea strălucitoare și sănătoasă pe termen lung, trebuie să porți protecție solară zilnic.

DE CE TREBUIE SĂ PORȚI ZILNIC CREMĂ CU PROTECȚIE SOLARĂ?

De-a lungul timpului, daunele solare pot avea efecte atât estetice, cât și medicale asupra pielii. Lumina ultravioletă (UV) dăunează pielii, ducând la dezvoltarea ridurilor și a liniilor. Efectele expunerii UV și daunele solare sunt cumulative, cu amploarea totală a daunelor nu imediat aparente. Expunerea la soare poate crește, de asemenea, riscul de cancer de piele.

Din păcate, majoritatea oamenilor se gândesc să folosească protecție solară doar în zilele caniculare sau dacă vor sta afară toată ziua. În realitate, crema de protecție solară ar trebui aplicată în fiecare zi, chiar dacă afară este înnorat sau petreci o mare parte a zilei înăuntru. Radiațiile UV nu sunt prezente doar într-o zi caldă de vară și pot deteriora pielea atunci când vremea este răcoroasă sau există nori. Acesta este mai ales cazul persoanelor cu o nuanță mai deschisă a pielii, deoarece au mai puțin pigment protector numit melanină. Cu toate acestea, oamenii de toate nuanțele de piele se pot îmbolnăvi de cancer de piele și ar trebui să practice protecția solară adecvată, inclusiv purtarea zilnică de protecție solară.

DE CE AI NEVOIE DE SPF? BENEFICIILE CREMEI CU PROTECȚIE SOLARĂ

pexels karolina grabowska 5202460 edited

Protecția solară acționează prin prevenirea razelor UV să pătrundă în piele, reducând astfel riscul de arsuri solare și cancer de piele, precum și incidența petelor solare, a decolorării și a semnelor precoce de îmbătrânire.

  •  Reduce apariția cancerului de piele 

90% dintre tipurile de cancer de piele pot fi atribuite daunelor solare, ceea ce înseamnă că protecția solară este esențială pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor pe termen lung. 

Utilizarea unei creme cu SPF împreună cu alte comportamente de protecție solară – cum ar fi purtarea de haine deschise la culoare și ochelari de soare – reduce efectele nocive ale expunerii la soare. De fapt, Fundația contra Cancerului de Piele susține că aplicarea de protecție solară cu un factor SPF de cel puțin 15 reduce șansele de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase cu 40% și riscul de melanom (cel mai mortal cancer de piele) cu 50%.

  • Protejează împotriva arsurilor solare

Știați că lumina soarelui constă de fapt din două tipuri de raze dăunătoare, razele UVA și UVB? Razele UVA (utilizate și în cabinele de bronzat) sunt în principal legate de deteriorarea pe termen lung a pielii, cum ar fi formarea ridurilor, și sunt, de asemenea, asociate cu unele tipuri de cancer de piele. 

Cu toate acestea, razele UVB sunt responsabile pentru arsurile solare și se crede că cauzează majoritatea tipurilor de cancer de piele. Nu numai că arsurile solare sunt dureroase, dar au o legătură directă cu cele mai mortale tipuri de cancer. Potrivit Healthline: „Chiar și o singură arsură solară poate crește riscul unei persoane de cancer de piele. 

Acest lucru se datorează faptului că atunci când pielea absoarbe radiațiile ultraviolete de la lumina soarelui, poate deteriora materialul genetic din celulele pielii.” Din fericire, crema de protecție solară apără pielea împotriva razelor UV prin absorbția, reflectarea sau împrăștierea luminii solare.

  • Ferește pielea de inflamații și roșeață

Prea mult timp la soare va duce la arsuri solare, înroșirea severă a pielii și inflamarea pielii. Potrivit Medical News Today: „Razele ultraviolete de la soare dăunează pielii, care devine roșie pe măsură ce corpul direcționează mai mult sânge către zona afectată pentru a repara daunele produse de soare.”

  • Previne apariția timpurie a ridurilor și a liniilor fine

Când vine vorba de dezvoltarea ridurilor și a liniilor fine, una dintre cele mai eficiente formule preventive este crema de protecție solară. Expunerea prelungită la razele UVA îmbătrânește prematur pielea și are ca rezultat pierderea colagenului și a elasticității pielii. 

De fapt, aproximativ până la 90% din semnele vizibile de îmbătrânire sunt cauzate de daunele solare. Prin introducerea SPF în rutina zilnică de îngrijire a pielii, poți alunga semnele timpurii ale îmbătrânirii cu un efort minim.

  • Ferește pielea de hiperpigmentare

Pigmentarea neuniformă a pielii (sau hiperpigmentarea) se referă la părți ale pielii care devin decolorate sau se întunecă într-un mod inconsecvent. Acest lucru poate fi ereditar, dar poate fi cauzat și de expunerea la soare. Petele pot apărea pe față, mâini și alte părți ale corpului expuse în mod regulat la soare.

Veștile bune? Există o modalitate simplă de a evita petele întunecate (precum arsurile solare, ridurile și cancerul de piele) – iar soluția este să purtați protecție solară, la ploaie sau la soare, nu doar vara.

În mod clar, expunerea la soare poate avea un efect profund și poate provoca îmbătrânirea prematură a pielii, cancer de piele și multe alte modificări ale pielii. Dacă crezi că poți evita razele soarelui iarna sau stând la birou, s-ar putea să fii surprins să afli despre următoarele situații când ar trebui să porți în continuare SPF.

4 situații surprinzătoare când trebuie să porți SPF

În interior

Pentru cei care petrec toată ziua în interior, lumina UVA poate ajunge la tine prin pătrunderea geamului. Dacă îți petreci ziua într-o cameră în care lumina soarelui curge prin ferestre, primești o cantitate similară de raze UVA ca și cum ai fi dacă ai fi afară.

La altitudini mari

Potrivit Fundației împotriva Cancerului de Piele, razele UVB pot provoca daune solare și arsuri solare chiar dacă te afli într-o vacanță la schi, mai degrabă decât într-o vacanță la plajă. Zăpada reflectă până la 80% din razele dăunătoare ale soarelui, așa că data viitoare când te afli pe o pârtie, aplicați protecție solară pe părțile expuse ale feței pentru a vă proteja împotriva expunerii UV crescute din reflex.

În timpul iernii

Stratul de ozon este partea din atmosferă care absoarbe radiația de la soare. În timpul lunilor de iarnă, stratul de ozon se subțiază, astfel încât aveți mai puțină apărare împotriva razelor solare. Fundația împotriva Cancerului de Piele sugerează să aplicați SPF pe întregul corp înainte de a vă îmbrăca. Cel puțin, se recomandă aplicarea de protecție solară în acele zone ușor de uitat, cum ar fi urechile, gâtul sau scalpul.

Atunci când porți haine subțiri

Ai presupune că toate îmbrăcămintea ne protejează de daunele solare, dar unele țesături ușoare, cum ar fi mătasea sau bumbacul, tind să lase lumina să treacă. De asemenea, cu cât culoarea îmbrăcămintei este mai deschisă, cu atât este mai probabil ca lumina soarelui să lovească pielea. De exemplu, un tricou alb din bumbac protejează doar cu echivalența SPF 5.

Pentru mai multă protecție, purtați țesături dense, de culoare închisă. Fibrele sintetice și semisintetice, cum ar fi poliesterul sau raionul, plus țesăturile grele, țesute strâns, cum ar fi lâna, denim sau catifea, oferă cea mai mare apărare.

Crema de Protecție Solară Aromaterre are la bază unturi vegetale cu conținut ridicat de antioxidanți. Formulă ce are efecte benefice în protejarea pielii în mod natural. Îmbogățită cu microparticule de oxid de zinc, oferă protecție împotriva razelor UV (UVA + UVB).

Tu porți zilnic cremă de protecție solară?