Ce înseamnă un săpun natural 100% ?

sapun natural

Săpun natural: cum se fabrică?

Săpunul natural, artizanal (hand made) conține doar uleiuri și unturi vegetale saponificate. Deși îl poși găsi și în varianta cu untura sau seu, noi preferăm varianta vegană a săpunului natural, doar cu extracte si uleiuri vegetale.

Încă sunt persoane care sunt reticente când aud că săpunul natural este făcut cu soda (hidroxid de sodiu) și își fac griji că pielea va avea de suferit. Dacă și tu îți faci griji și vrei să afli ce înseamnă saponificarea fără să citrești tratate de chimie, acest articol este pentru tine 🙂

Soda este un compus chimic coroziv, care în contact direct cu pielea poate provoca arsuri sau răni grave. De aceea atunci când se lucrează cu hidroxidul de sodiu sunt necesare măsuri de precauție, cum sunt folosirea mănușilor, masca pentru față și  ochelarii de protecție.

Soda sau leșia este un compus chimic care saponifică uleiurile vegetale sau animale. Atunci când amestecăm soda cu uleiurile se întâmplă o reacție chimică în urma căreia soda se transformă într-un alt compus care nu mai este coroziv și periculos, ba din contră, e emolient, hidratant și antibacterian, adică ne spală. În urma procesului este eliberată și binecunoscuta glicerină, atât de folositoare pielii. În procesul industrial de obtinere a săpunului, glicerina este extrasă (fiind un procedeu mai ieftin decât obținerea glicerinei vegetale) pentru a fi folosită în alte produse secundare pentru îngrijirea pielii. In schimb, noi, la Aromaterre, nu modificăm deloc procesul natural de sapnificare, glicerina obrinuta rămâneîn săpun și iti îngrijește pielea cu fiecare spălare.

sapun natural vegan


Așa se explică foarte simplist saponificarea unui săpun natural.

Pentru săpunul natural lichid/gelul de duș se folosește hidroxid de potasiu, dar procesul de transformare a grăsimilor/uleiurilor, este același. Ne mândrim că producem de la zero fiecare săpun licgid sau gel de duș, fără baze lavante pe care doar să le îmbunătățim. Astfel avem control asupra tuturor ingredientelor dintr-un săpun natural.
Pe toate săpunurile din comerț veți vedea la ingrediente: sodium/potasium oleate. Asta e baza și fără nu poți obține săpun.

Săpun natural: beneficii

  • hrănește și hidratează intens pielea – folosim metoda “la rece” pentru fabricarea săpunurilor noastre. Asta înseamnă că nutrientii din uleiurile si extractele vegetale nu sunt alterate și proprietățile sunt păstrate intacte. Astfel pielea ta este hrănită și hidratată intens. De asemenea, se păstrează  proprietățile antibacteriale, antimicrobiene, antiinflamatoare și alte proprietăți care promovează sănătatea.
  • ingrediente de calitate superioară – ulei de măsline, ulei de cocos, unt de shea, extracte de gălbenele, extract de salvie, flori de lavandaăușor exfoliante, spirulina sunt doar câteva dintre ingredientele folosite de noi la Aromaterre pentru a crea un săpun natural care e blând cu pielea ta, o hrănește și hidratează fără a crea dependență sau sensibilizare.
  • fără chimicale sau petrochimice – multe săpunuri produse industrial contin triclosan pentur a creste efectul antimicrobian. Însă acest ingrediente prezintă multe riscuri pentru piele și e asociat cu un risc ridicat de cancer. De asemenea, ingredientele cu risc mare inflamator cum sunt parabenii, Sodium Laureth Sulfate (SLES) au efect in timp asupra pielii crescând sensibilitatea acesteia, cel mai întânit efect este cel al pielii excesiv de uscate. Microbii si germenii sunt eliminați în aceeași măsura de un săpun natural, însă acesta îți protejează pielea, nu o agresează.
  • conțin glicerină benefică pielii – cum deja mentionam mai sus, săpunul natural conține glicerină care creaza un strat protector asupra pielii,păstrând hidratarea pielii pe termen lung. Acesta este un umectant, mai exact mentine echilibrul hidrolipidic la nivelul pielii.
  • ingrediente vegane, netestate pe animale.
  • nu poluează mediul – deoarece nu conține ingrediente chimice derivate din industria petro-chimica, este sigur pentru mediu și nu poluează apele. În plus, fiind fabricat artizanal, în loturi mici, prin metoda la rece, nu se face risipă de resurse.
  • nu conține parfumanți sintetici – săpunurile naturale sunt îmbogățite cu uleiuri esențiale care aduc beneficii în plus pentru piele, în timp ce îi dau acestuia un parfum plăcut.
  • nu contin ulei de palmier – deși nu e o regulă pentur toate săpunurile naturale, ne mândrim ca noi la Aromaterre nu folosim ulei de palmier fiind constienti de impactul negativ pe care exploatările de arbori de palmier îl au asupra pădurilor tropicale, asupra populatiei de urangutani și a mediului în general.

Descoperă săpunul natural Aromaterre, blând cu pielea ta, dar și cu mediul.