Ce înseamnă un săpun natural?

Din ce în ce mai multe persoane caută soluții cât mai naturale pentru îngrijirea pielii.

Săpunul natural, hand made a caștigat tot mai mult teren.

Însă sunt persoane care încă sunt reticente când aud că săpunul este făcut cu soda (hidroxid de sodiu) și își fac griji că pielea va avea de suferit. Soda este un compus chimic coroziv, care în contact direct cu pielea poate provoca arsuri sau rani grave.

De aceea atunci când se lucrează cu hidroxidul de sodiu sunt necesare măsuri de precauție, cum sunt folosirea mănușilor, masca pentru față și  ochelarii de protecție.

Soda sau leșia este un compus chimic care saponifică uleiurile vegetale sau animale. Atunci când amestecăm soda cu uleiurile se întâmplă o reacție chimică în urma căreia soda se transformă într-un alt compus care nu mai este coroziv și periculos, ba din contră, e emolient, hidratant și antibacterian, adică ne spală. În urma procesului este eliberată și binecunoscuta glicerină, atât de folositoare pielii.


Așa se explică foarte simplist saponificarea.


Pentru săpunul lichid se folosește hidroxid de potasiu, dar procesul de transformare a grăsimilor/uleiurilor, este același.


Pe toate săpunurile din comerț veți vedea la ingrediente: sodium/potasium oleate. Asta e baza și fără nu poți obține săpun.

Din păcate, cele din comerț au și multe ingrediente, unele chiar cu potențial cancerigen.