Cum ne protejăm natural împotriva insectelor?

Toată lumea e pregătită de vară? Deși pare să fie o vară capricioasă, e totuși vremea drumețiilor, a plimbărilor lungi în parc, de mers la țară la bunici. Profităm de soare și ne încărcăm cu vitamina D dar trebuie deja să ne păzim de căpușe și alte insecte care mișună prin iarbă.

Căpușele au fost intens mediatizate în ultimii ani, uneori s-a creat o adevărată isterie și copiii nu mai erau lăsați să alerge în iarbă de frică să nu fie pișcați.

Dar ce sunt căpușele?

Căpușele sunt nişte acarieni ectoparaziți și se găsesc pe tegumentele mamiferelor (sau în blana lor), pe pielea păsărilor sau, mai rar, a reptilelor. Se hrănesc cu sângele gazdelor. Populează o singură gazdă pentru câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Cele mai multe cazuri apar primăvara și vara (până târziu, spre toamnă). Mușcăturile lor nu dor iar gazda NU le simte.

Preferă zonele cu piele subţire, cum sunt axilele, zona gâtului, ceafa, mandibula sau chiar pe scalp. Fiind situate într-un loc propice, prin intermediul muşcăturii îşi introduc capul sub piele şi încep să se hrănească pe seama organismului parazitat. 
Căpuşele sunt purtătoare ale unor boli care pot fi transmise prin muşcătură şi pot cauza o varietate de simptome ce debutează de obicei în primele săptămâni de la incident.

Verificaţi întotdeauna când veniţi de afară aceste zone şi dacă descoperiţi o căpuşă, nu încercaţi să o scoateţi singuri. Puteți face mai mult rău dacă aceasta se rupe. Mergeţi la cel mai apropiat centru medical pentru îndepărtarea ei.

Însă natura are leac și pentru aceste insecte deranjante. Studiile au arătat că apa de lavandă datorită mirosului specific ține insectele la distanță făcând din acest produs un repelent natural. Apa florală de lavandă (lavandula angustifolia) este obținută prin distilarea în curent de abur a plantelor cultivate pe câmpiile Banatului în comuna Pișchia, jud. Timiș. Udate doar cu apa ploilor și scăldate în soarele auriu, florile de lavandă capătă o aromă intensă care se păstrează și după distilare. Puteți încerca doar apa florală de lavandă sau repelentul pentru insecte, îmbogățit cu ulei esențial de lavandă, geranium și lemongrass.

Pulverizați direct pe piele sau pe haine (nu pătează fiind o soluție pe bază de apă) și repetați la fiecare 2/3 ore deoarece mirosul se evaporă. Poate fi folosit pentru copii mai mari de 6 luni. 

Să nu uităm nici de animalele de companie: folosiți cu încredere pentru căței sau pisici.

De asemenea, cicatrizează și regenerează pielea în cazul înțepăturilor de țânțari sau alte insecte.

Nu uita să îl iei cu tine oricând plecați pe afară, în parc, la munte, la mare, la țara la bunici.

O zi faină!

Vero