De ce alegem mai puțin de 100% ingrediente naturale în produsele cosmetice?

cosmetice naturale

Ingrediente naturale în cosmetice

Pe fondul pandemiei de Coronavirus, consumatorii de cosmetice s-au orientat spre produse cosmetice naturale și au investit mai mult în sănătate, comparativ cu anii trecuți. Privind piața globală a cosmeticelor naturale, există o creștere a cererii în rândul consumatorilor, fiind motivată de conștientizarea efectelor nocive, pe care le pot aduce substanțele utilizate în industria cosmetică, în mediul înconjurător. De cealaltă parte, producătorii de cosmetice depun eforturi pentru a satisface cererea consumatorilor de produse naturale, organice.

Online, pe rafturile magazinelor sau a farmaciilor găsim produse pentru orice tip de piele, produse cu anumite procente de ingrediente naturale, produse profesionale sau dermatocosmetice.

Probabil te-ai întâlnit cu situația în care ai achiziționat nerăbdătoare/nerăbdător un produs cosmetic a cărui etichetă promitea să îți rezolve problema. Însă, după câteva utilizări ți-a făcut mai mult rău și a rămas uitat în dulăpiorul de cosmetice. Ei bine, să aflăm împreună de ce.

Conform estimărilor făcute în 2019, piața globală a cosmeticelor naturale va crește cu 5,01% până în anul 2025, adică va ajunge să valoreze 48,04 miliarde USD. După cum am amintit mai sus, producătorii satisfac cererea și lansează pe piața produselor cosmetice, noi game de produse marcate ca fiind naturale, bio sau organice. Însă, o parte din aceste produse, pretind că sunt sărace în ingrediente de natură sintetică și că sunt mai prietenoase cu mediul.

Această schimbare este văzută ca fiind pozitivă și de încredere în mintea consumatorilor, dar trebuie să privim mai de aproape etichetele producătorilor.

 • Ce înseamnă, de fapt, un produs natural 100%?

Sunt acele produse ce conțin substanțe nederivate sintetic. Astfel, sunt ingrediente naturale și derivate ale ingredientelor naturale, ce sunt extrase doar din natură: plante, animale sau minerale.

 • Ce este un produs organic?

Sunt produsele ce trebuie să conțină minim 95% ingrediente din culturi certificate organic, adică acele culturi netratate cu pesticide/insecticide/erbicide.

Natural = organic?

Nu. Deoarece pe piață există o varietate de ingrediente naturale pentru produsele cosmetice, nu toți producătorii asigură o trasabilitate curată. În linii mari, pot fi ingrediente naturale ce provin din culturi de plante necertificate organic, culturi ce au fost tratate cu pesticide/insecticide/erbicide. Acestea pot face mai mult rău, chiar dacă sunt declarate naturale.

Chiar dacă la nivel global sunt depuse eforturi în a satisface cererea de cosmetice naturale, producția masivă de cosmetice este orientată mai mult spre costuri mici, decât spre a aduce un produs 100% natural și benefic organismului.

Produsele Aromaterre sunt create doar din ingrediente naturale, certificate organic, testate în prealabil și care nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător.


Trebuie să devenim conștienți de faptul că aplicăm o mulțime de soluții pe pielea noastră, mai mult îndemnați de etichetă. De multe ori, facem cumpărături generale fără a avea neapărată nevoie de ele. Câteodată, ne punem întrebări cu privire la ingredientele utilizate în alimentație. De ce să nu ne punem întrebări și când achiziționăm produse cosmetice?

Ingrediente sintetice cu potențial cancerigen sau amenințător pentru sistemul endocrin/sitemul nervos se află sub denumiri greu de citit. Unii producători folosesc chiar prescurtări sau ascund părți din denumirea substanței folosite, întocmai pentru a lăsa impresia de „ingredient sigur pentru piele”. În prezent, există o nouă tendință a producătorilor de cosmetice, de a se remarca prin evidențierea pe etichete a unui anumit procent aferent ingredientelor de origine naturală.

De ce 91%, 94% sau 98% și nu alegel un produs cosmetic cu 100% ingrediente naturale? Iată de ce un produs natural 100% este mai dificil de produs:

 • Prețul de achiziție al materiilor prime naturale, certificate organic, este mai ridicat
 • Costurile de producție sunt mai ridicate – produsele 100% naturale sunt produse în loturi mici sau turnate individual în urma unei comenzi
 • Rețeta unui produs cosmetic natural trebuie respectată cu strictețe pentru a obține aceeași textură la fiecare lot
 • Cantitățile de ingrediente naturale trebuie reglate astfel încât să rezulte un produs ușor de utilizat
 • Ingredientele unui produs natural 100% sunt alese astfel încât să nu pună în pericol mediul înconjurător
 • Pentru ca un produs 100% natural să își păstreze proprietățile și vitaminele, are nevoie de procesare minimă
 • Un produs 100% natural are o valabilitate redusă (cuprinsă între 60 zile și 6 luni) – ceea ce pentru marii producători ar fi o piedică.


Avem grijă ca ale noastre produse cosmetice să conțină doar ingrediente naturale! 🌿

Am selectat mai jos, cele mai des întâlnite ingrediente sintetice utilizate din industria cosmeticelor:

 • SLS (Sodium Lauryl Sulfate) – utilizat ca agent de spumare în produse pentru curățarea părului, a dinților și a tenului. Totodată, mai poate fi găsit și în produse pe bază de ou – cum sunt bezelele. Expunerea îndelungată provocă dermatita sau reacții alergice, precum iritații și mâncărimi la nivelul pielii.

 • BHA (Butylated Hydroxyanisole) și BHT (Butylated Hydroxytoluene) – sunt utilizate des în produsele de machiaj (rujuri, balsamuri), geluri de exfoliere chimică și loțiuni micelare pentru curățarea tenului. Comisia Europeană a interzis utilizarea BHA, deoarece există dovezi clare ce indică dereglări hormonale în urma utilizării lor.

 • DEA (Diethanolamine) – utilizate în cremele hidratante și loțiunile de protecție solară. Uniunea Europeană clasifică DEA ca fiind o substanță nocivă pentru sănătatea umană: provoacă cancer hepatic și modificări precanceroase ale pielii și tiroidei în cazul expunerii îndelungate. Însă nu doar oamenii au de suferit, ci și organismele din mediul înconjurător, compușii DEA fiind periculoși pentru mediu din cauza toxicității lor acute pentru organismele acvatice.

 • formaldehide (Formaldehyde, Quaternium-15, DMDM hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Polyoxymethylene Urea, Sodium Sydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (Bromopol) and Glyoxal) – este un gaz incolor, inflamabil și extrem de toxic. Utilizat atât în construcții, mobilier sau adezivi, formaldehidele sunt prezente chiar și în industria cosmetică sub formă de conservanți. Este cel mai folosit ingredient activ din ojă, deoarece întărește unghiile și ajută la uscarea rapidă a acesteia. Mai poate fi găsit în lipici de unghii, lipici de gene, gel de păr, produse pentru netezirea părului, șampon pentru copii, săpun de corp, gel de duș, vopsea de păr.

 • PEG (Polyethylene Glycols) – sunt prezenți atât în medicamente (laxative), cât și în cosmetice (ca bază de cremă) ca agenți de îngroșare. Un studiu american al produselor de îngrijire personală comercializate în magazine ca fiind „naturale” sau „organice” (necertificate),  cercetătorii au descoperit că 46% din produsele analizate au fost contaminate cu 1,4-dioxan. Acest compus toxic omului, nu se degradează ușor și poate rămâne în mediul înconjurător mult timp, chiar și după ce ajunge în canalul de scurgere al dușului. Află mai multe despre PEG aici.

 • parabeni (Metilparabenul, Butilparabenul și Propilparabenul) – cei mai utilizați în majoritatea cosmeticelor, deși produc dezechilibre hormonale, atât la femei, cât și la bărbați. Se estimează faptul că femeile sunt expuse la 50mg de parabeni în fiecare zi, doar din produsele cosmetice. Deși parabenii se află în mod natural (în cantități scăzute) în anumite alimente (orz, căpșuni, coacăze, vanilie, morcovi și ceapă), organismul uman îi recunoaște și îi metabolizează atunci când sunt consumați, făcându-i mai puțin estrogenici. În schimb, parabenii utilizați în industria cosmetică reprezintă un preparat sintetic, derivat din petrochimice. Atunci când aceștia sunt aplicați pe piele, sunt ușor absorbiți în organism, ocolind procesul metabolic. Treptat, intră în fluxul sanguin și în organele corpului.

 • parfumuri sintetice – deși sunt folosite în aproape orice produs de îngrijire personală, parfumurile se găsesc în numeroase produse de uz casnic, în special în detergenți și balsam de rufe sau produse pentru curățenie. Multe dintre parfumurile utilizate în cosmetice conțin, de fapt, ingrediente netestate pentru toxicitate și pot astfel să declanșeze alergii, migrene și simptome de astm. Un studiu efectuat persoanelor cu astm, a demonstrat faptul că parfumul din produsele cosmetice utilizate au declanșat astmul la aproape trei din patru persoane.

 • coloranți sintetici (E) – ieftini, rezistenți la lumină, umiditate și spălare, sunt utilizați la scară largă în toate industriile, în funcție de obiectul prelucrat. După modul de utilizare, produsele cosmetice sunt clasificate ca „leave-on” – care se află în contact prelungit cu pielea, ochii, părul (rujul, crema sau loțiunea de corp, machiajul ochilor, vopsea de păr etc.) și cele cu clătire – care se îndepărtează după aplicare (șamponul, gelul sau săpunul). Deși există dovezi clare privind pătrunderea coloranților sintetici în fluxul sanguin după aplicarea directă pe piele, aceștia sunt preferați în detrimentul celor naturali (obținuți din plante, animale și minerale). Află mai multe despre coloranții sintetici aici.

PRODUSE RECOMANDATE

Încearcă produsele Aromaterre, din 100% ingrediente naturale alese cu gândul la tine, familia ta și mediul înconjurător.

Suntem conștienți de efectele nocive pe termen lung, pe care le poate avea un produs nepotrivit. De aceea, consultă etichetele la fiecare achiziție de produse cosmetice. O simplă căutare a ingredientelor pe internet, poate salva atât banii tăi, cât și sănătatea ta sau a celor dragi ție.


Este o plăcere să ne facem prieteni! 😀

Urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook și fii la curent cu toate noutățile echipei Aromaterre!