Îngrijire naturală: moft sau beneficii reale

În 2014 atunci când am decis împreună cu familia (Vero, Cipri și Tudor, băiețelul nostru) că vom investi în culturile de plante aromatice, mi-am imaginat câmpurile mov de lavandă, am simțit aroma proaspătă și mi-am adus aminte de mirosul relaxant al uleiului esențial de lavandă. Însă nici o clipă nu m-am gândit la produsul secundar care își va face loc în dulăpiorul de cosmetice din baie.

Între timp, noi a devenit și Aromaterre, proiectul nostru de distilare a plantelor aromatice: lavandă, salvie și busuioc. Distilarea înseamnă trecerea unui curent de abur prin florile și/sau frunzele plantelor. Acesta este procesul prin care se obțin uleiurile esențiale dar și apele florale. Dacă despre uleiurile esențiale se tot vorbește în ultima vreme , apele florale au rămas încă în umbră, pe nedrept. Recunosc că și eu am folosit pentru prima dată apa florală de lavandă abia dupa ce am distilat suavele noastre flori mov. Dar a fost dragoste la prima vedere. Apele florale au aceleași proprietăți ca uleiul esențial dar fiind diluate pot fi folosite inclusiv de bebeluși.

Din fericire, avem o industrie cosmetică bogată în produse pentru orice tip de piele, produse profesionale, dermatocosmetice. Dar multe din acestea conțin ingrediente cu potențial cancerigen sau care ne pot afecta sistemul endocrin: SLS, BHA, BHT, DEA, formaldehide, PEG, parabeni, coloranți sintetici, parfumuri.

Apele florale se folosesc  atât în scop cosmetic cât și terapeutic, atât de minunate sunt produsele oferite de natură!

Femeile, în special, dar am văzut tot mai des că și bărbații folosesc apele florale ca tonic pentru ten. Apa florală de lavandă e perfectă pentru tenul uscat, sensibil, ajută simptomele cuperozei, hidratează intens, calmează și regenerează pielea. Iar dacă tenul tău e gras, apa de salvie va face minuni cu el: va închide porii și curăța excesul de sebum. În plus, salvia este un puternic antioxidant care va tonifia pielea gâtului și a brațelor în timp ce ajută circulația subcutanată. Și în timp ce îți cureți tenul vei beneficia și de o sesiune de aromaterapie, căci uleiurile esențiale îți vor învălui simțurile.

Că tot am pomenit bărbații, apa florală de lavandă sau de busuioc e perfectă pentru a înlocui loțiunea de după bărbierit pentru calmarea iritațiilor și reducerea roșeții.

Curăță, cicatrizează, calmează și regenerează pielea, cu efecte atenuante în caz de arsuri solare, iritații, înțepături de insecte. De aceea iți recomand vara să ai la tine un pulverizator cu apă de lavandă sau busuioc și insectele nu te vor mai agasa.

Dar foarte important, sunt foarte eficiente împotriva monștrilor care ne sperie copiii: e de ajuns o pulverizare pe pernă și sub pat și cei mici vor avea un somn liniștit toată noaptea.

Nu creează dependență și pot  fi folosite de întreaga familie. Verifică doar să nu existe alergii în familie la planta respectivă.

La noi e nelipsit deja din orice rucsac sau geantă, la plimbare sau in concediu:  orice zgârietură e dezinfectată cu apă de lavandă, loviturile trec mai rapid cu puțin busuioc relaxant iar insectele nu ne mai deranjează vara deloc!

Veronica Simiciuc

Co-founder & aromaterapeut la Aromaterre

https://www.facebook.com/aromaterre/

mailto:vero.simiciuc@aromaterre.ro