Salvia, plantă medicinală sau condiment?
Cunoscut și sub numele de ”Ceaiul gânditorului” ceaiul de salvie îmbunătățește claritatea mentală și capacitatea de concentrare.
Salvia are o mulțime de beneficii fiind bogată în vitamina A, C, K, E și complexul B, dar și în minerale precum calciul, potasiu, zinc, fier și magneziu. Cel mai frecvent salvia este consumată sub formă de ceai.
Ceaiul de salvie nu conține cafeină și poate fi băut fierbinte sau cu gheață în funcție de preferințele fiecăruia.
Cum se prepară ceaiul de salvie pentru a beneficia de toate calitățile sale medicinale?
E foarte simplu, o lingură de frunze uscate peste care se toarnă 250 ml apă aflată la punctul de fierbere. Se lasă la infuzat 7 minute și ceaiul se poate consuma. Se mai poate adăuga zeamă de lămâie după gust și o linguriță de miere.
Aș vrea să vă amintesc câteva dintre beneficiile ceaiului de salvie: antioxidant, adjuvant în răceală, afecțiuni digestive, menopauză, dureri menstruale, albirea dinților, reducerea colesterolului.
În cazul răcelilor consumul a trei căni de ceai pe zi diminuează tusea și răceala și înlătură oboseala.
Un studiu a demonstrat că două căni de ceai pe zi, timp de patru săptămâni au efecte surprinzătoare asupra colesterolului. Rețeta de succes constă în adăugarea a 300 ml apă fierbinte peste 4 g de frunze uscate de salvie, se lasă la infuzat 5 minute, după care se consumă.
Folosit extern ceaiul de salvie ajută la păstrarea sănătății părului, îndepărtarea mătreții și a excesului de sebum și în tratarea unor infecții ale pielii.
Îndepărtarea mătreții se face masând ușor scalpul cu ceaiul preparat dintr-o lingură de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Pe lângă dispariția mătreții vă veți bucura și de un plus de strălucire a părului.
În caz că nu știați, salvia poate fi folosită și pentru colorarea firelor albe de păr și oferă o intensitate mai mare nuanțelor de brunet și șaten. Se face un ceai din frunze proaspete, deoarece acestea au concentrație mai mare de elemente esențiale. Se lasă la infuzat 3 minute, se strecoară și se folosește după ce s-a răcorit la limpezirea părului.
Datorită uleiului esențial din frunzele de salvie, ceaiul îl poți folosi și ca loțiune tonică. O poți prepara acasă dintr-o lingură de frunze uscate și 250 ml apa fierbinte. Se lasă la infuzat 30 de minute după care se strecoară. Cu un disc demachiant îmbibat în ceai rece se masează zonele cu probleme.
Ca loțiune tonică se poate folosi și apa florală de salvie obținută prin distilare, aceasta fiind mult mai concentrată în antioxidanți. Apa florală de salvie e minunată pentru tenul gras datorită capacitătii de a degresa tenul fară să îl sensibilizeze și ajută la închiderea porilor.
Noi folosim salvia într-o gamă largă de produse pentru beneficiile ei minunate asupra pielii pe care le poți găsi aici.
Desigur, ca orice produs folosit în exces acesta dăunează. Este bine de știut că nu trebuie să consumați mai mult de 3 căni de ceai de salvie pe zi. Consumul în exces poate cauza amețeli, dureri abdominale sau vărsături.
Deși poate fi consumat în ameliorarea simptomelor răcelii nu este indicat copiilor și femeilor însărcinate. De asemenea consumat extern unii copii pot dezvolta iritații ale pielii.
Dacă urmați vreun tratament medicamentos, lucrurile sunt puțin mai complicate. De exemplu ceaiul de salvie consumat cu un sedativ poate da o stare de oboseală excesivă, în combinație cu tratamentul pentru diabet poate duce la scăderea excesivă a glucozei din sânge, iar in cazul tratamentului cu anticonvulsive efectul acestora este redus la zero.
Prin urmare este bine să consultați un medic înainte de a începe să consumați ceai de salvie în mod regulat.