Ceaiul de mentă, beneficii și proprietăți

Ceaiul de menta, beneficii

Mentă, ceai sau limonadă?

Menta este o plantă aromatică deosebită folosită în diferite infuzii sau împreună cu alte plante, fructe și condimente, dar și în preparate culinare.

Există numeroase tipuri de mentă, unele sălbatice, iar altele cultivate, având arome și frunze ușor diferite.

Cele mai cunoscute varietăți de mentă sunt:

  • Mentha spicata (Spearmint) are frunzele mai ascuțite, de un verde deschis și flori micuțe, mov. Are un gust revigorant, sălbatic, de pământ.
  • Mentha piperita (Peppermint) este un hibrid între Mentha spicata și Mentha aquatica, având un conținut ridicat de mentol, deci și o aromă mai puternică și mai proaspătă decât Mentha spicata.

Ceaiul de mentă este un ceai din plante apreciat în întreaga lume pentru aroma sa proaspătă și gustul liniștitor. Beneficiile ceaiului de mentă sunt promovate pe scară largă, dar nu toate sunt susținute de studii științifice.

Menta este intens utilizată în produsele medicinale sau de igienă ( pasta de dinți), în produsele cosmetice, aromaterapie, etc.

De regulă, ceaiul de mentă este preparat din frunze de mentă. Mentă de piper (Mentha Piperita) sau Izma bună cum i se mai spune în popor este o plantă perenă ce poate atinge înălțimi de până la 1 metru.

Planta perenă de mentă are frunze verzi strălucitoare și poate fi cultivată cu ușurință într-o varietate de spații cu lumină scăzută (inclusiv un apartament), astfel încât a devenit o plantă populară de cultivat pentru alimente și băuturi. Menta este un ingredient popular în mai multe alimente și băuturi, de la ceaiuri și băuturi alcoolice la sosuri, salate și deserturi.

Ce este ceaiul de mentă?

Ceaiul de mentă a fost folosit în scopuri medicinale de mii de ani, datând din culturile grecești, romane și egiptene antice.

Ca în cazul majorității plantelor medicinale, mentha piperita trebuie utilizată cu precauție, având mereu în vedere faptul că poate provoca reacții alergice sau intoleranțe la persoane cu afecțiuni respiratorii.

Infuzia făcută din frunze de mentă relxează corpul și mintea, elimină respirația urât mirositoare, stimulează sistemul imunitar și are un impact considerabil asupra sistemului digestiv.

Atunci când amestecați infuzia de mentă obțineți un ceai dublu. Ceaiul de mentă nu conține cofeină, astfel încât este recomandat persoanelor care au probleme cu somnul să bea un ceai relaxant din frunze de mentă înainte de culcare.

Aș vrea să vă amintesc câteva din beneficiile pe care ceaiul de mentă pentru sănatate:

  • Reduce febra – ceaiul poate provoca transpirații externe în timp ce mentolul răcește corpul pe plan intern.
  • Îmbunătățește digestia – stimulează fluxul biliar, reduce durerea asociată cu crampe, balonare și indigestie. Diarrea, sindromul intestinului iritabil și constipația pot fi vindecate cu acest ceai, deoarece aduce întreg sistemul la niveluri optime de activitate.
  • Previne greața si vărsăturile – este un antispasmodic. Dacă aveți rău de mișcare ceaiul de mentă reduce șansele de vărsături și greață.
  • Îmbunătățește imunitatea datorită proprietăților sale antibacteriene.
  • Gustul puternic și mentolat precum și proprietățile antibacteriene ajută la îmbunătățirea respirației și îndepărtarea mirosului neplăcut.
  • Poate reduce tensiunea arterială și temperatura corpului, ameliorează durerile dentare și migrenele.
  • Are efecte calmante și în cazul bebelușilor care suferă de colici.Vă recomandăm să consultați medical pediatru înainte de administrarea ceaiului.

Deși ceaiul de mentă ne oferă atâtea beneficii pentru sănătate pot exista si unele efecte secundare. Mentolul poate acționa ca un alergen în cazul unor persoane și poate provoca arsuri altora.

Nu vă speriați, în general aceste reacții sunt ușoare, dar e bine să îl consumăm cu precauție și consultarea unui medic despre posibilele lergii este binevenită.

Ca orice produs, oricât de natural ar fi, consumat în exces poate dăuna sănătății. Recomandăm un pahar de ceai pe zi.