Aromaterapie – bunăstare fizică și mentală

Aromaterapia blog

Aromaterapie și insomnii, anxietate, dureri ale articulațiilor

Deși practicile de aromaterapie sunt cunoscute de mii de ani, multă vreme au stat într-un con de umbră. Au revenit în atenție de când căutăm să ne conectăm din nou cu natura și să ne vindecăm cu ajutorul plantelor.

Aromaterapia este o metodă de tratament holistică care folosește extractele din plante pentru sănătatea generala a corpului, a minții și spiritului. Uleiurile esențiale folosite în aromaterapie se pot aplica pe piele diluate în uleiuri vegetale sau inhalate cu ajutorul unui difuzor sau candelă de aromaterapie.


Pentru obținerea uleiului esențial este nevoie de o cantitate foarte mare de plante. De exemplu, pentru aproximativ 50 ml de ulei esențial de lavandă e nevoie de aproximativ 100 kg de flori de lavandă. Dar atenție, nu toate produsele care au extracte din plante sunt uleiuri esențiale. 

aromaterapie
https://aromaterre.ro/aromaterapie-en/ulei-esential-apa-florala/pachet-aromaterapie/

Uleiul esențial pur nu se amestecă cu alți compuși chimici sau parfumuri. Pentru extragerea uleiului esențial se folosesc procedee specifice care nu schimbă compoziția chimică a plantei. Experții spun că uleiurile esențiale activează zone ale nasului, receptorii de miros, care trimit mesaje către creier prin intermediul sistemului nervos. Uleiurile au efect asupra unor porțiuni din creier, cum ar fi sistemul limbic cu rol important asupra emoțiilor. De asemenea, au impact și asupra hipotalamusului, care ne dă o stare de bine activând serotonina. Atunci când uleiurile esențiale sunt aplicate pe piele, acestea cauzează un răspuns din partea altor zone ale corpului cum ar fi articulațiile (de exemplu, uleiul de salvie).


Beneficiile aromaterapiei

  • adjuvant pentru relaxare, stres și anxietate
  • potentează senzația de relaxare
  • îmbunătățește calitatea somnului
  • îmbunătățește calitatea vieții pentru pacienții cu probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi demența
  • ajută la ameliorarea unor dureri, inclusiv pentru durerile cauzate de pietrele la rinichi, artrita
  • uleiurile esențiale au efect antibacterian atunci când sunt aplicate pe piele
  • îmbunătățește calitatea vieții pacienților cu cancer, având efect asupra grețurilor și durerilor cauzate de tratamentul medicamentos

Uleiul esențial de lavandă este unul dintre puținele care pot fi aplicate direct pe piele, nediluate. Se poate folosi de asemenea pentru masaj, împreună cu uleiul de salvie, având parte în același timp de o sesiune de relaxare dar și pentru înlăturarea durerilor articulațiilor.

Pentru copii sub 5 ani, recomandăm totuși diluarea uleiului esențial înainte de a fi aplicat pe piele. De asemenea, nu difuzați mai mult de 2 ore continuu atunci cănd este un copil mic în preajmă. Trebuie ținut cont de tipul pielii, pielea sensibila sau cu răni poate reacționa la uleiul esențial provocând arsuri sau mâncărimi.

Sperăm că informațiile noastre vă sunt de ajutor, însă vă așteptăm cu drag întrebările sau sugestiile pe adresa noastră de Mail sau chiar pe pagina noastra de Facebook.

Atenționare: pentru reacții alergice la uleiuri esențiale, vă rugăm să vă adresați medicului. Deși uleiurile esențiale au potențial terapeutic imens, acestea nu înlocuiesc tratamentul medicamentos prescris de medic.